EN

Piškotki

Pri Hermanu imamo radi piškotke. Mi tiste prave, naša spletna stran pa navidezne. To počenja z namenom, da vam olajša brskanje po našem spletnem mestu ter vam omogoči vstop v nove svetove komuniciranja. Da boste lažje razumeli, kaj sploh so piškotki, kaj je njihov namen na naši spletni strani ter kako jih nadzorujete ali izbrišete, pa smo za vas pripravili spodnji vodič po piškotkih.

Kaj so piškotki?

Gre za tehnologijo, ki je prisotna na skoraj vsaki spletni strani. V osnovi so to majhne datoteke, ki jih strežnik spletnega mesta na katerem se nahajate prenese na vašo napravo. Tako spletna stran ob vašem naslednjem obisku preveri ali imate na svoji napravi že poznan piškotek. Če je temu tako, potem le-ta komunicira s spletno stranjo in ji omogoči branje informacij, ki so shranjene v njem. Na takšen način spletna stran prepozna ali je brskalnik že obiskal to mesto ter prikroji določen del vsebine prejšnjemu obisku. Več informacij o piškotkih najdete na naslednjem naslovu: https://www.ip-rs.si.

Katere piškotke uporabljamo?

Piškotki, ki jih uporabljamo na spletnem mestu Herman in partnerji so razvrščeni v kategorije, ki temeljijo na dokumentu informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije in je dosegljiv na naslovu: https://www.ip-rs.si.

Kategorija I. – »nujno potrebni piškotki«

Piškotki brez katerih spletna stran ne deluje pravilno. Torej če želite, da vam odpremo nov svet komuniciranja potem potrebujem piškotke, s katerimi vam bodo omogočene osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do določenih segmentov spletne strani.

Piškotek Opis piškotka
lang Uporabljen za določanje prednastavljenega jezika
XSRF-TOKEN Zaščita
herman_partnerji_session Seja
Kategorija II. – »piškotki za spremljanje statistike in povečanje zmogljivosti«

Piškotki, ki zbirajo informacijo o tem, kako uporabljate našo spletno stran. Obveščajo nas o najbolj obiskanih delih spletne strani in o morebitnih obvestilih o napakah. In ne skrbite, so popolnoma anonimni zato ne bomo vedeli, kdo se skriva na drugi strani. Ti piškotki se namreč združijo in jih vidimo samo skupinsko, nam pa pomagajo pri izboljševanju delovanja spletne strani.

Piškotek Opis piškotka
_gid,
_gat,
_ga
Pomaga nam izboljšati vsebino na naših straneh z zagotovitvijo osnovnih informacij sledenja, na primer število vaših obiskov, kateri iskalnik vas je napotil k nam in ključne besede, ki ste jih uporabili.
Nadzorovanje in brisanje piškotkov

V kolikor želite spremeniti kako spletni brskalnik uporablja in hrani piškotke to storite s spremembo nastavitev brskalnika.

Večina brskalnikov omogoča, da izberete točno določene piškotke, izberete vse ali pa vse zavrnete. Enako velja tudi za opozorilo, ki se pojavi na spletni strani. Preprosto pa je tudi izbrisati piškotke, ki ste jih že shranili na vašo napravo.

Omenjeni postopki za brisanje in nadzor piškotkov pa se razlikujejo glede na uporabljeni brskalnik.