EN
Preberi 2 min
17. 3. 2021

Epidemija koronavirusa je dodobra zarezala v vsakdanje življenje in predrugačila tako naše delovanje kot tudi mišljenje. Kako pa lahko posameznik vpliva na svet, v katerem živimo? Kam naj usmeri svoje razmišljanje o družbi, ki zaradi krize sprejema drugačne vrednote? Kaj sploh lahko naredimo kot družba? Kje iskati solidarnost in kako pridobiti zaupanje v poplavi teorij zarot?

˝V teh časih je pomembno, da se pogovarjamo, predvsem pa, da na glas povemo, kaj nas teži. Vsem svetujem, predvsem učencem in dijakom, ki so se po dolgem času ponovno vrnili v šolske klopi, naj o svojih strahovih in bolečinah spregovorijo. Morda ne bodo slišani v celoti, zagotovo pa jim bo nekdo prisluhnil. Prav tako se novim okoliščinam prilagajajo učitelji,˝ je na predavanju Družba in kriza izpostavil dr. Aleksander Zadel.

Prav tako je v pogovoru z Melito Joželj Nose pojasnil vlogo vsakega posameznika in odgovornost, ki jo slednji nosi ob vseh spremembah, ki nas obdajajo. Ena izmed njih je zagotovo delo od doma. ˝Doma ima vsak veliko dražljajev, ki motijo in preusmerjajo pozornost. Ko delamo, delamo, brez ostalih, neprijetnih dejavnikov. Potrebno se je dobro organizirati, komunicirati s partnerjem, sodelavci, predvsem pa poskrbeti tudi za fizično urejenost. Puloverji in pižame so udobne, vendar pomenijo neko cono udobja, iz katere je kar težko zlesti. Zato ni zanemarljivo dejstvo, da lahko vsak deluje, kot izbere – tudi tako, da se zjutraj, delu od doma navkljub, odloči za elegantno srajco oz. obleko,˝ je povedal in dodal, da je ključ v spoštovanju natančnih pravil, ki se jih v službi držimo bolj, kot v zavetju doma. ˝Ko vodimo ekipo od doma, lahko dobro vidimo, kdo svoje delo opravi odgovorno, kdo ta pravila spoštuje in kdo jih morda ne. Še enkrat pa bi izpostavil, da je vse odvisno tudi od načina komunikacije.˝

Da je slednja srž delovanja družbe, je poudarila Melita: ˝Komunikacija je vedno dvosmerna, in danes, bolj kot kdaj koli prej, v teh hitro spreminjajočih se razmerah, res najpomembnejša.˝

V pogovoru sta se sogovornika torej osredotočila na posameznika, ki se sooča s spremembami doma in na delovnem mestu, delom od doma, usklajevanju družinskih in poslovnih obveznosti, odnosih, ponovnem vzpostavljanju ''starih'' navad, kot je sodelovanje v kolektivu, opravljanje obveznosti med ljudmi, v živo, ne preko digitalnih platform, osebni komunikaciji. Prav tako pa sta se dotaknila tudi (ne)primerne komunikacije in izražanja jeze. ˝Bodimo ljudje, izražajmo svoja čustva, komunicirajmo, a brez žaljenja in arogance. Vsi imamo strahove. Bodimo spoštljivi in prijazni,˝ je strnil. 

Vabimo vas, da se jima pridružite na naslednjem predavanju v seriji Deluješ, kot izbereš: Družba in povezanost v sredo, 12. maja, ob 19. uri prek YouTube kanala ali na Facebook povezavi.