EN
Preberi 2 min
20. 12. 2021

“Sreča je bežno čustvo,” je v virtualnem pogovoru s Hermanovo partnerico Melito Joželj Nose Deluješ, kot izbereš: Posameznik ter veselje in radost povedal dr. Aleksander Zadel.

Sogovorca sta se pogovarjala o tem, da iskanje sreče pogosto prinese apatijo, resignacijo in izgubo volje do življenja. Razpravljala pa sta tudi o tem, da polno življenje ustvarjajo pristni odnosi.

Namen pogovora je bil opomniti, da tudi če živimo v modernem in materialnem svetu, v katerem iščemo srečo v dobrinah in potrošnji, so najpomembnejše stvari zastonj. “Ljubezen je zastonj, imeti rad je zastonj, čutiti moč je zastonj,” poudarja dr. Zadel. Pravi pa tudi, da nas hlepenje po sreči v resnici dela prazne. Zato je veliko pomembnejše loviti ravnotežje, saj je ena izmed ključnih spretnosti, in nič hudega ni, če včasih drsimo iz njega.

V enournem virtualnem pogovoru sta se dr. Zadel in Joželj Nosetova posvetila tudi vprašanjem občinstva, na katera sta odgovarjala s konkretnimi predlogi in usmeritvami.

Hermanovo partnerico je med drugim zanimalo tudi razlikovanje med zadovoljstvom, radostjo in veseljem. Dr. Zadel je odgovoril takole: “Zadovoljstvo povezujemo z optimalno ravnjo fiziološkega, čustvenega in racionalnega delovanja z zadovoljenimi potrebami. Veselje zaobjema zadovoljstvo na širši način. Globoko radost čutimo, ko gledamo svoje življenje z distance, da živimo v dobrem svetu z dobrimi ljudmi. Sreča pa je ekstaza na specifičnem področju, ki pokrije vse druge.” Ob tem dodaja, da je sreča le bežno čustvo.

Ljubezen je zastonj, imeti rad je zastonj, čutiti moč je zastonj.”

Dr. Aleksander Zadel

Govorca sta odgovarjala tudi na številna vprašanja, kot so, ali se sami odločimo za srečo, kaj narediti, ko si zavrnjen, kako odreagirati na zavrnjenost v poklicnem svetu, kako človek ve, ali se ima res rad, in ali se imaš lahko rad v svoji nepopolnosti.

Med komentarji pa niso bila samo konstruktivna vprašanja, temveč tudi pozitivne in poučne misli. Ob naslednji sta dr. Zadel in Melita Joželj Nose ostala brez besed: “Življenje je eno samo učenje, zato so napake v odnosih logične, a pomembno je, da ob tem sprejemamo odgovornost za svoja ravnanja, ne pa iskati vzroka le v sočloveku.”

Vsakemu je dr. Zadel privoščil, da bi našel ljudi, zaradi katerih je vredno živeti. Tudi vam.

Celoten posnetek pogovora si lahko pogledate tukaj.

Z decembrskim pogovorom se je končala že druga sezona pogovorov Deluješ, kot izbereš. To je serija brezplačnih virtualnih pogovorov, ki se osredotoča na grajenje pozitivnega pogleda na svet. V jesenski seriji dogodkov so se pogovori usmerjali v vprašanje, kako živeti (na) polno. Za več informacij o prihodnjih dogodkih se pridružite Facebook skupini Pozitivna psihologija za boljše življenje.