EN
Strateško komuniciranje
Preberi 1 min
30. 8. 2021

V zadnjem času je svet pretreslo dogajanje v Afganistanu, ki ga ne spremljamo zgolj s političnimi in humanitarnimi očmi, pač pa tudi z vidika komuniciranja. Kakšna je razlika med talibani iz leta 2001 in danes, je komentiral tudi Hermanov partner prof. dr. Dejan Verčič.  

Avtor vpogleda: Dejan Vercic dr. Dejan Verčič partner

Terorizem je namenska raba nasilja za doseganje komunikacijskih učinkov. Letalski teroristični napad na New York in Washington 11. septembra 2001 je bil načrtovan in izveden predvsem kot televizijski dogodek. Šest tednov kasneje je ameriški diplomat Richard Holbrooke javno vprašal: ”Kako lahko človek v jami nadkomunicira komunikacijsko najbolj razvito družbo na svetu?” Internet je bil takrat še v povojih, zelo hitro pa se je v njem izurila Islamska država Iraka in Levanta (ISIS, ISIL oziroma Daes) in vzpostavila visokotehnološko medijsko operacijo, ki so jo vodili takrat še predvsem na Zahodu (v Veliki Britaniji in ZDA) akademsko izobraženi komunikatorji.

Spletne strani, bloge, vloge, podkaste in tako naprej so nadgradila družbena omrežja in v ponedeljek, 16. avgusta 2021, je govorec Talibanov Zabihullah Mudžahid a svojega Twitter računa, ki ga spremlja okoli 300.000 sledilcev, čivknil: ”Razmere v Kabulu so pod nadzorom.”

Talibani so zmagali v informacijskem bojevanju in ne kinetičnem vojskovanju. Natove vojske, ki se umikajo, lahko Afganistan fizično zbrišejo z obličja zemlje, duhovno pa ga nikoli niso niti osvojile. Uspešnost in učinkovitost strateškega komuniciranja Talibanov je še posebej na družbenih omrežjih tako dobra, da je 18. avgusta 2021 The Washinton Post objavil članek, v katerem Craig Timberg in Christiano Lima postavljata vprašanje, ali je mogoče, da Talibani na družbenih omrežjih lahko dosegajo tako visoko raven kakovosti brez sodelovanja katere izmed mednarodnih komunikacijski agencij. Članek je sprožil nemir v ameriških in britanskih krogih profesionalnih komunikatorjev, čeprav je bolj verjetno, da smo priče globalizacije komunikacijskega znanja in da se strokovnjaki za teroristično komuniciranje danes ne šolajo več na Zahodu, ampak lahko to počno na bogatih univerzah Zalivskih držav, v Indiji, Pakistanu, ali celo na Kitajskem in v Rusiji. Internet je spremenil vse, tudi vojskovanje. Talibani, ki so leta 2021 vkorakali v Kabul, so Talibani 2.0.

Talibani so zmagali v informacijskem bojevanju in ne kinetičnem vojskovanju.