EN

Izziv

V letu, polnem izzivov – 2020, je program Botrstvo v Sloveniji praznoval okroglo obletnico – 10 let. Kako zaznamovati okroglo obletnico Botrstva, da bodo avtentično prikazani pomen in pozitivne zgodbe, ki so nastale kot neposredna posledica programa?

Rešitev

Za označitev 10-letnice smo v podjetju Herman & partnerji skupaj z naročnikom zasnovali razstavo z naslovom: Prihodnosti, ki jih ne bi bilo. Razstava v zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani je bila o zgodbah otrok, ki jim je program Botrstvo ob pomoči botrov in donatorjev že pomagal do boljše prihodnosti, in o zgodbah, ki še čakajo na tako priložnost.

Storitve

 • idejna zasnova celotne razstave
 • kreativna zasnova celotne razstave
 • oblikovanje plakatov, grafik, vabil, zahval in vseh drugih tiskovin
 • priprava vsebin za razstavo
 • komunikacijska podpora

Opis projekta

Najlepše zgodbe imajo srečen konec. Najlepše zgodbe so resnične, čeprav so imena nastopajočih izmišljena. Nasmehe na obrazih že 10. leto zapored pomaga risati program Botrstvo v Sloveniji, ki skupaj s srčnimi botri in donatorji otrokom in mladostnikom iz družin v stiski omogoča lepšo prihodnost.

Program Botrstvo v Sloveniji je pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje nastal leta 2010. Namenjen je otrokom in mladostnikom iz družin v stiski iz vse Slovenije, ki potrebujejo dodatno podporo in pomoč za izboljšanje kakovosti življenja.

Skozi Botrstvo si ZPM Moste - Polje prizadeva za zmanjšanje socialne izključenosti otrok in mladostnikov zaradi revščine ter omogočanje boljših razmer za zdrav in spodbuden razvoj, izobraževanje, odkrivanje in razvoj talentov.

Razstava, ki smo jo maja 2021 pripravili ob okrogli obletnici, je bila razdeljena na dva dela.

Prvi del razstave je govoril o prihodnostih, ki jih brez Botrstva ne bi bilo. V tem delu so bile predstavljene zgodbe otrok, ki so prav zaradi pomoči botrov lahko razvili svoj talent, nadaljevali izobrazbo in postali uspešni v tem, kar radi počnejo. Poleg resničnih zgodb, podpisanih z izmišljenimi imeni, so bili razstavljeni osebni predmeti otrok, ki jim je program Botrstvo pomagal uresničiti sanje.

Ena izmed predstavljenih zgodb je bila tudi o mladem košarkarju, ki je najprej že kot dojenček izgubil mamo, nato pa v najstniških letih še očeta. V težkih razmerah ga je tolažila košarka, ki pa je postajala vedno večji finančni zalogaj. Velik talent in vztrajnost sta Klemnu (izmišljeno ime) zagotovila, da je bil izbran za enega od prejemnikov sredstev dobrodelne dražbe športnih copat Luke Dončića. Denarna sredstva, pridobljena na dražbi, so mu omogočila, da je dosegal zastavljene košarkarske cilje in jih celo presegel.

Da sem sredstva pridobil prav z donacijo, ki jo je omogočil eden izmed najboljših košarkarjev na svetu, ima zame velik simboličen pomen. Vsi vemo, da je Luka Dončić res fenomen glede tega, kar počne tako mlad. O njem si mislim samo najboljše,” je povedal Klemen. 

Drugi del razstave pa je govoril o prihodnostih, ki še bodo. O otrocih, ki še iščejo svoje botre. Razstavljene so risbice otrok, ki prikazujejo njihove želje za prihodnost – želijo se naučiti igrati violino, hoditi na ure solo petja, postati športniki … Ti še čakajo na svoje botre in svoj srečni konec.

Kljub številnim ukrepom in omejitvam je razstavo med 11. in 27. majem 2021 v zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani obiskalo 400 obiskovalcev. O njej so poročali tudi vsi nacionalni mediji, kot so TV Slovenija, POP TV, Delo, Dnevnik, Val 202, in tako poskrbeli za odlično medijsko pokritost dogodka.

O uspešnosti razstave priča tudi dejstvo, da je dogodek dobil epilog tudi v Kopru.

 • EKIPA
 • Direktorica naročnika: Melita Joželj Nose
 • Vodja projekta: Amadeja Kavšek
 • Tekstopisec: Maj Kelenc
 • Vodja projekta: Glorija Petek
 • Oblikovalka: Daša Žerovnik
Botrstvo 2586x2000 5
Botrstvo 2586x2000 3
Botrstvo 2586x2000 1
Botrstvo 2586x2000 2

Z razstavo smo javnosti želeli pokazati, koliko uspešnih zgodb lahko ustvarimo s skupnim delovanjem, predvsem pa prikazati resnične življenjske razmere, v kakršnih odraščajo najmlajši člani naše družbe.”

Milena Štular, ustanoviteljica Botrstva in predsednica nadzornega odbora

Naročniki

ABA Liga Adria Tehnika Atlantic Droga Kolinska Biogen Pharma Carglass DS Smith G3 Spirits Gorenjska Banka Gospodarska zbornica Slovenije Hisense